ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ
- Hande Feyza Atıcı
- 11 Ağu 2022
- 2 dakikada okunur
Aşağılık duygusu, umutsuzluk gibi duygular genellikle evde, okulda veya işte yaşadığımız kimi olumsuz yaşam deneyimlerinden sonra ortaya çıkar. Örneğin, siz büyüme aşamasındayken, ebeveynleriniz size sağlıklı ve destekleyici bir çevre sağlayamamış olabilir. Size karşı çok eleştirel, talepkar ve/veya aşırı koruyucu olabilirler. Sonuç olarak, kendiniz hakkında olumsuz düşünmeye başlarsınız.

Özgüven eksikliği, bir konuda kişi söz aldığında yanlış bir şey söyleyeceğinden ve eleştirileceğinden endişe duyabilir. Bu nedenle toplum içinde örneğin bir toplantıda fikir beyan etmekten kaçınabilir.
“Sen çocuksun sus”, ya da “büyüklerin yanında konuşulmaz” gibi cümleler çocukların ileride sınıfta ya da arkadaşları içerisinde sosyal olarak çekiniklik ya da kaygı yaşamasına sebep olabilir. Bu gibi örneklerden de anladığımız gibi çocukluk döneminde temelleri atılan bir kavramdır özgüven. Tabii her konuda olduğu gibi özgüvenin de fazla olduğu durumlar zaman zaman kişiye sorun yaratabilmektedir.
Özgüven Eksikliğinin Belirtilerini Şu Şekilde Sıralayabiliriz:
Kendini aşırı derecede eleştirmek
Olumlu yanları yok sayma
Kendilerini, çevresindeki insanlardan küçük görme
Kendilerini betimlerken çirkin, şişman gibi betimlemeler kullanma
Başardıkları her şeyin şans olduğu düşünmek
Biri tarafından olumlu bir dönüt aldıklarında iltifatlara inanmama
Eleştiriye açık olmama
Suçlama eğilimi
Rekabetten hoşlanmama
Yalnızlık ve çekingenlik
Kendini küçümseme
Diğerlerini yüceleştirme
Negatif iç konuşma
Aşırı kontrollü veya kontrolsüz davranma
şeklinde görülebilir.

Özgüveninizi Nasıl Arttırırsınız?
Gerçekçi olan ve beklentilerinizi karşılayan hedefler belirleyin. Makul seviyede hedefler belirleyin ki, böylece başardığınız şeyler, başta ulaşmayı düşündüğünüz hedeflere yakın olsun. Bu durum, özgüveninizi ve kendinizle ilgili memnuniyetinizi destekler.
Zayıf taraflarınız yerine, güçlü taraflarınıza ağırlık verin. Belirli konularda, diğerlerine göre daha becerikli ve iddialı olduğunuzun ve hayatınızın her alanında mükemmel olmanın imkansız bir şey olduğunun farkına varın.
Fikirlerinizi savunun. Diğer bir ifadeyle, başkalarının haklarını ihlal etmeden, kendi duygularınızı, düşüncelerinizi, inançlarınızı, ihtiyaçlarınızı, dürüst ve net bir şekilde ifade etmeyi öğrenin.
Özgüven eksikliğini tedavi edebilmek için kişinin kendisini tanıması, geliştirilmesi gereken yönleri kabul edip onun üzerine çalışması ve gelişmiş olan yönlerimizi de nasıl doğru yöne kanalize ederek faydalı hale dönüştüreceğini bilmesi gerekmektedir. Bu noktada sıkıntılar yaşadığında da bir uzmandan destek alması kişinin faydasına olacaktır. Destek alarak kişi hem sosyal hayatında hem de iş hayatında daha mutlu ve başarılı olacaktır.
Comments