İnsanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir.
Beyinde yeterli miktarda serotonin salgılanması mutlu, huzurlu ve güvende hissetmemizi sağlar.
Serotonin Ne İşe Yarar?
Halk arasında mutluluk veren hormon olarak bilinen serotonin, beyin ve beden üzerinde ciddi etki sahibidir. Bu hormon; libido, sosyal davranışlar, ruh hali, hafıza, uyku ve öğrenme kabiliyetini düzenler. Ayrıca beyindeki mesajların bir bölgeden diğerine aktarılmasını sağlar. Serotonin alıcılarına sahip beyin hücrelerinin oldukça fazla sayıda olması, bu hormonun psikolojik süreci düzenleyecek kadar etkili olduğunu gösteren önemli bir husustur.
Serotonin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Çikolata, hamburger, şekerlemeler ve hamur işleri karbonhidrat açısından bir hayli zengindir. Ve bu besinler serotonin miktarında doğrudan etkilidir. Dolayısıyla serotonin eksikliği yaşayan bireyler, karbonhidrat açısından zengin bu yiyecekleri sıkça yeme eğilimindedir.
Zira bu besinler serotonin miktarını geçici olarak artırır ve daha iyi hissedersiniz. Ancak kısa süre sonra serotonin düzeyinde yine gözle görülür bir azalma meydana gelir. Bu da endişeli ruh hali, uyuşukluk ve depresyon gibi olumsuz durumlara yol açar.
Libidoda Değişim; bu hormon cinsel arzu üzerinde de etkilidir. Yetersiz seviyede mutluluk hormonu, cinsel arzu duyulmasına yol açarken, duygusal ilişki kurma kabiliyetini olumsuz etkiler. Bu değişim, cinsel aktivite sırasında fiziksel kabiliyetten ayrı olarak davranışa da yansır.
Uykusuzluk; serotonin hormonu, melatonin üretimi konusunda da etkilidir. Zira serotoninin azalmasıyla melatonin üretimi etkilenir ve bu etki günlük ritme yansır. Bilhassa uykuya dalma ve rahat bir şekilde uyuma konusunda problem yaşanır.
Halsizlik ve yorgunluk; mutluluk hormonunun etkili olduğu bir başka alan enerji üretimidir. Bu hormonun yetersiz düzeyde olması düşük enerjiye neden olur. Nitekim kronik halsizlikten muzdarip bazı bireylerde yetersiz serotonin olduğu gözlemlenmiştir.
Zihinsel Fonksiyonlarda Azalma; serotonin, zihinsel fonksiyonlar açısından son derece önemlidir. Yine bu alanda yapılan araştırmalar, bu nörotransmitterin yeterli seviyede olmasıyla zihinsel yeteneklerin geliştiğini göstermiştir. Bu konuda görülen en belirgin etki ise hafıza üzerindedir. Çünkü bahsi geçen hormonun az miktarda bulunması çeşitli hafıza sorunlarına yol açabilmektedir.
Sindirim Sorunları; mutluluk hormonu, beyin ve sindirim sistemi arasında önemli bir iletkendir. Bu hormon her ne kadar beyinle ilişkilendirilse de, aslında %95 oranında bağırsaklarda üretilir. Bağırsaklardaki serotonin beyne ulaşamayacağından ötürü, beyinsel fonksiyonlarda görev alacak serotoninin beyinde üretilmesi gerekir. Dolayısıyla bu hormon düzeyinde azalma, doğrudan sindirim sorunlarına yol açabilir.
Bugüne kadar yapılan çalışmalar, endişeli insanlarda serotonin seviyesinin daha az olduğunu göstermiştir.
Bunların haricinde, diğer serotonin eksikliği belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
Unutkanlık
Baş ağrıları
Öz güven kaybı
Saldırgan ve sinirli olma
İştahta azalma veya artış
Serotonin Eksikliği Ne Yapar?
Serotonin dengesizliği, depresyona dâhil olmak üzere, birçok psikolojik probleme yol açabilir.
Bu hormonda görülen azalma; obsesif kompulsif bozukluğa, panik atağa, anksiyeteye ve aşırı öfkelenmeye davetiye çıkarabilir.
Serotonin eksikliği karamsar, depresif, huzursuz, mutsuz ve güvensiz hissettirir.
Aşırı Serotonin Belirtileri Nelerdir?
Bireyler, çok fazla serotonin arttırıcı ilaç alırlarsa veya birden fazla alırlarsa, serotonin toksisitesi semptomları yaşamaya başlayabilirler. Serotonin sendromunun belirtileri şunları içerebilir:
Bilinç bulanıklığı, kafa karışıklığı
Artan refleksler
Huzursuzluk
Halüsinasyonlar
Aşırı çarpıntı
Kan basıncındaki dalgalanmalar
Artan kalp hızı
Bulantı, kusma ve ishal
Ateş
Nöbetler
Koma
Kommentare